Written by Peter Matthews Associate Director

Jefferson Sheard Architects have been appointed by Durham County Council to design and deliver a new Bus Station in the centre of the historic City

The key drivers of the brief included the need to replace the outdated existing bus station facility with something welcoming, light and safe with an aesthetic which befits the neighbouring historic buildings and provides an impressive gateway to the city for visitors and locals.

Using a combination of 3D computer modelling, physical models, VR technology and tactile and braille information, Jefferson Sheard collaborated with the Council to undertake extensive stakeholder and public engagement to capture and interpret the needs of the travellers who would use the new station.

Click the link below to take the virtual tour of the building:

https://www.jeffersonsheardvr.com/DurhamVR/tour.html

Sector(s)

  • Transport & Infrastructure

Value
Confidential

Client(s)
Durham County Council

Location
Durham, County Durham

Design

Glazing has been maximized to significantly increase natural light on the concourse and to provide external to internal transparency, which promotes personal safety and visual activity. The external rainscreen cladding in Durham stone enables the building to complement its surroundings and is combined with massing and proportions which reflect the surrounding buildings without resorting to pastiche.

The design ensures easy access to the station for all users and contains facilities which create a fully inclusive environment. Seating provision and circulation space have been significantly increased compared to the old facility, whilst a full range of features such as tactile guidance paving, tactile maps, induction loops, tactile and braille signage and dedicated wheelchair waiting areas ensure that the facility is accessible to all. Wheelchair accessible toilets and parent and child facilities are provided, along with a Changing Places facility.

Interactive touch screen information boards are provided at each pedestrian entrance whilst information totems with e-reader technology provide departure information at each waiting area. Real time electronic information boards are provided above each boarding door and centrally within the concourse.

Go to Build

Build

Despite the new facility being constructed on and constrained by the same site as the existing bus station, Jefferson Sheard’s intelligent design has managed to increase the space available for the passenger concourse and passenger facilities and to greatly increase the bus manoeuvring area to improve safety and increase throughput.

The scheme’s environmental credentials include a sedum roof on the main building and proposed green wall encircling the bus turning area. Reaching along the length of the main concourse there will be a strip of multicoloured photovoltaic glass, providing a striking interior design element whilst capturing solar energy.

The Team

Similar Projects